De waarheid achter Instagram
Een van de meest trending social media kanalen op dit moment is Instagram. Een leuke tool waarbij je alleen een foto plaatst met een #tekst. Via de #tekst kan je foto gevonden worden en kunnen mensen deze foto beoordelen (liken) of op reageren.
Veel mensen maken gebruik van deze tool, en zetten deze tool in voor diverse doeleinden. Zo ook bekende influencers zoals Doutzen Kroes, Max Verstappen, Oprah en andere mensen waar “het normale volk” tegenop kijkt. Het is dan ook geen wonder dat mensen dit nadoen en dat op bijna ieder mobieltje deze app staat en hier volop gebruik van wordt gemaakt.
De foto’s die getoond worden, lijken vaak spontaan en “in the moment” genomen te zijn, maar is dat wel waar? Zijn de foto’s spontaan genomen? Of hebben mensen geposeerd? Is de foto ook echt of zijn ze nog bewerkt? Al met al, is Instagram een media die de realiteit toont of simpelweg een app die een verbloeming van die persoon weergeeft?
Mijn ervaring op het gebied van Instagram
Hoewel ik veel fotografen volg, volg ik ook bekende sterren uit diverse sport werelden en mode iconen. En hoe ik er ook naar kijk, iedere foto lijkt wel perfect (tot grote frustratie van professionele fotografen die zwaar moeten ploeteren). Alsof iedereen met een simpel mobieltje zulke foto’s kan creëren. Soms ligt een bewerking er dik bovenop ,bijvoorbeeld als de foto zwart/wit is gemaakt en het contrast flink is verhoogt, en soms valt het amper op. Dankzij andere apps (zoals de Adobe Photoshop, snapseed en andere fotobewerkingen apps waar men wel al dan niet voor betaald) kan je ervoor kiezen de realiteit net wat anders weer te geven.
Hoewel sommige er totaal niet geheimzinnig over doen, zoals de zusjes Meulendijk die in een insta reactie hebben aangegeven zij de foto’s bewerken met lightroom, of een bekende influencer die zelfs fotografen inhuurt voor insta foto’s, wilt niet iedere influencer er openlijk vooruit komen. En hier ontstaat vaak de gênante momenten waar bijvoorbeeld heel duidelijk een bewerking is gedaan, zoals het dunner maken van een lichaam en hoewel dat goed geslaagd lijkt, is er minder goed naar de achtergrond is gekeken. Heel de achtergrond is door de bewerking vervormd en is de bewerking duidelijk zichtbaar geworden. Dit kan leiden tot 2 situaties: de influencer blijft voet bij stuk houden en beweert dat de foto niet bewerkt is. Of, na zo’n ontdekking, wordt de foto snel offline gehaald en verwijderd, echter is het kwaad dan al geschied (en bestaat de kans dat een screenshot van dit beeld de wereld over gaat).
Conclusie
Hoe deze app ook wordt gebruikt, voor fotografen om hun laatste werk te showcasen, door influencers om een “insight” te geven in hun geweldige wereld, of door “gewone mensen” die hopen op likes & shares en wellicht een kleine vergoeding eruit te slepen als ze producten bijvoorbeeld aanprijzen, het blijft een tool die niet als waarheidsgetrouw kan en mag worden gezien. We hebben nu al diverse social media kanalen gehad zoals facebook en twitter, waar ook alleen een verbloemde wereld werd getoont en Instagram lijkt ook deze kant op te gaan. Het is nu alleen nog maar een kwestie van tijd hoe lang het gaat duren voordat er een nieuwe app op de markt komt die Instagram en zijn voorgangers vervangt.