Hoe koop je als starter een huis?
Je bent net afgestudeerd en hebt een leuke baan gevonden. Tijd voor een eigen plekje. Voor jezelf of met je partner. Als starter is het niet makkelijk om aan een huis te komen. Hoge prijzen, een beperkt aanbod en lastig te financieren. Wat moet je allemaal weten voordat je de woningmarkt op gaat? Dit komt er allemaal bij kijken.
Lenen als starter
De afgelopen jaren is het maximaal te lenen hypotheekbedrag stapsgewijs afgebouwd. Kon je in 2013 nog 105% van de woningwaarde leven, nu is dat nog maar 100%. Dit betekent dat je bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting en notaris- en makelaarskosten uit eigen zak moet betalen. Met andere woorden: je hebt als starter meer eigen geld nodig. Deze kosten bedragen meestal zo’n 6% van de koopsom. Uitgaande van de gemiddelde huizenprijs in Nederland, ligt dat rond de 16.000 euro. Dat is best een aardig kapitaaltje.
Een hypotheek met een studieschuld
Met een flinke studieschuld is een huis kopen best lastig. Dit vermindert namelijk de maximale hypotheek die je kunt afsluiten. Bovendien rekenen banken bij hypotheekaanvragen met de oorspronkelijke studieschuld en niet met de actuele schuld.
Onvoldoende eigen vermogen, wat nu?
In sommige gevallen kunnen ouders helpen bij de aanschaf van een eigen woning. De overheid moedigt dat ook aan. Die heeft de ‘jubelton’ in het leven geroepen. Dit is een eenmalige schenking van maximaal 100.800 euro voor een koophuis of verbouwing, waarover de ontvanger geen schenkbelasting hoeft te betalen. Een andere optie is de familiehypotheek. Door voor bank te spelen kunnen ouders hun kinderen een goedkopere hypotheek verstrekken en ontvangen zij zelf een aardige rente over het uitgeleende geld.
En zonder rijke ouders?
Voor wie niet over voldoende eigen geld beschikt of geen vermogende ouder heeft, bieden diverse gemeenten een starterslening aan. Dat is een extra lening naast je hypotheek, waarmee je het verschil tussen de prijs van de woning en het maximale hypotheekbedrag kunt overbruggen. Zo kun je toch je droomhuis kopen. Een voordeel van de starterslening is dat je de eerste drie jaar geen rente en aflossing betaald. Nadeel is dat niet elke gemeente de starterslening aanbiedt. Let er wel op dat de afsluitkosten 750 euro bedragen, ongeacht de hoogte van de lening.
Wat kan ik maximaal lenen?
Het is tijd om je te oriënteren op de markt en huizen. Daarbij kan het voorkomen dat je met tien andere een woning staat te bezichtigen. Laat je daarom niet gek maken en neem geen onverantwoorde risico’s, hoe graag je het huis misschien ook wilt. Zo is het verleidelijk om als koper af te zien van financieringsvoorbehoud om toch kans te maken op je droomhuis. De kans is dan groot dat de hypotheek niet rond komt. En dan moet je vaak een boete betalen aan de verkopende partij. Die kan oplopen tot 10% van de koopsom.
me to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!