Hoe is het gesteld met de criminaliteit in Nederland?
Wanneer je een krant zoals de Telegraaf volgt op social media lees je iedere dag wel iets over criminaliteit. Misschien vraag je je wel af of hier nu veel of weinig berovingen, liquidaties en drugsdelicten voorkomen. Want is de criminaliteit in Nederland echt zo heftig?
Hoe meet je criminaliteit?
Hoe groot de criminaliteit in Nederland is, is moeilijk te zeggen. Hiervoor moet er namelijk afgegaan worden op politiecijfers. Deze cijfers zeggen alleen iets over de criminaliteit die bij de politie bekend is. Niet ieder misdrijf is bij de politie bekend natuurlijk. Daarnaast is er nog de slachtoffer- en daderenquête . Hierbij wordt dan aan slachtoffers of daders gevraagd of zij in aanraking zijn geweest met een delict. Maar hier zit een groot nadeel aan, je weet namelijk nooit zeker of de respondenten wel eerlijk antwoord geven in de enquête.
Wat is er bekend over criminaliteit?
Op dit moment is het bekend dat er veel vaker mannen dan vrouwen een vorm van criminaliteit uitoefenen. Mannen zijn vaker slachtoffer van delicten, behalve van seksueel geweld. Wanneer een vrouw een misdrijf pleegt gaat dit meestal over iets in de relationele sfeer. De meeste criminelen zijn erg jong, zo rond de 15 jaar. Ze gaan dan door met criminaliteit tot hun 25ste. Na deze leeftijd zijn er nog maar weinig criminelen echt actief. Het is ook bekend dat allochtonen vaker delicten plegen dan autochtonen.
Hoe crimineel is Nederland?
Diefstal, zakkenrollerij en ongevallen komen vaak voor in Nederland. Deze delicten zijn dan ook een stuk minder erg dan zedenmisdrijven, moord en drugshandel. Die laatste komen een stuk minder voor in Nederland, maar worden wel altijd breed uitgelicht in het nieuws. Daardoor kan het lijken alsof Nederland heel erg crimineel is terwijl dit niet zo hoeft te zijn. De criminaliteit in Nederland valt best wel mee vergeleken met andere landen. Het is alleen zo dat hier steeds meer wordt bezuinigd op de politie waardoor niet alle delicten worden geregistreerd.