Scheidsrechter in amateurvoetbal, het is soms levensgevaarlijk
Je hoort het veel te vaak in het nieuws, weer een scheidsrechter of grensrechter in elkaar geslagen in het amateurvoetbal. In 2012 overleed zelfs een 41-jarige grensrechter uit Almere na mishandeld te zijn door drie jongens van 15 en 16 jaar tijdens een voetbalwedstrijd. Dit verschrikkelijke incident zorgde voor allerlei acties om geweld op en rond de velden te voorkomen. Er is echter niet veel verbetering geboekt met betrekking tot het geweld op de amateurvelden. Hoe kan dit?
‘De beruchte club’
Iedereen die voetbalt kent wel een club waar hij/zij nooit graag tegen speelt. Ik speel zelf ook voetbal en herken me precies in dit probleem. De desbetreffende club staat bekend om haar vele vechtpartijen, onsportieve supporters, trainers en spelers. Toch zal de wedstrijd, met hoeveel tegenzin dan ook, gespeeld moeten worden.
Stijging van geweld
Na jaren van daling werd in 2016 weer een stijging van geweld op de amateurvelden geconstateerd. Zo ging het in één weekend op drie verschillende plekken weer helemaal mis. Hierbij werd zelfs een jeugdspelers met rugletsel naar het ziekenhuis gebracht en kon de scheidsrechter alleen onder politiebegeleiding het sportcomplex veilig verlaten. Pure waanzin natuurlijk. Na de tragische gebeurtenis van 2012 leek het een poosje rustig te zijn geweest. Helaas was deze ontwikkeling niet permanent. Maar wat kan er dan wel voor zorgen dat deze ontwikkeling permanent wordt?
Ingrijpen van KNVB
Amateurclubs hebben simpelweg niet dezelfde middelen als profclubs om geweld te voorkomen. Er kunnen geen stadionverboden worden uitgedeeld en het is moeilijk te checken wie er het terrein opkomt. De KNVB werkt samen met Stichting Halt om clubs met gedragsproblemen te verbeteren. Daarnaast zijn er regels opgesteld door de KNVB. Deze lijken echter niet goed te werken, aangezien het geweld op de amateurvelden zich weer in een stijgende lijn bevindt.
Wat moet de KNVB doen?
Ik suggereer een aantal maatregelen die de KNVB zal moeten nemen om het geweld te laten afnemen.
- Iedereen die ernstig geweld tegen scheidsrechters of grensrechters pleegt moet levenslang geschorst worden.
- Clubs die te vaak betrokken zijn bij zinloos voetbalgeweld moeten verboden worden.
- Iedereen laten fluiten, zodat iedereen weet hoe moeilijk het is om scheidsrechter of grensrechter te zijn.
Deze maatregelen zullen niet al het geweld permanent verbannen van de voetbalvelden. De KNVB zal, na jaren van niks doen, echter toch echt moeten ingrijpen, en wel per direct.